Astigmatizmi është një papërsosmëri në lakimin e kornesë – kupola e qartë dhe e rrumbullakët që mbulon irisin e syrit dhe pupilën. Normalisht, kornea dhe lentja janë të lëmuara dhe të lakuara në mënyrë të barabartë në të gjitha drejtimet, duke ndihmuar që rrezet e dritës të përqëndrohen në retinë në pjesën e prapme të syrit. Sidoqoftë, nëse kornea ose lentja juaj nuk janë të lëmuara dhe të lakuara në mënyrë të barabartë, rrezet e dritës nuk reflektohen siç duhet. Kjo quhet gabim refraktiv.

 Kur kornea ka një formë të parregullt,  quhet astigmatizëm corneal. Kur forma e lentes është shtrembëruar, ju keni astigmatizëm lentik. Si rezultat i të dyja llojeve të astigmatizmit, vizioni për objektet afër dhe larg duket i paqartë ose i shtrembëruar. Është pothuajse sikur të shikosh në një pasqyrë të shtëpisë në të cilën shfaqesh shumë e gjatë, shumë e gjerë ose shumë e hollë.

 

 

 

Njerëzit mund të lindin me astigmatizëm – në fakt, shumica e njerëzve lindin me njëfarë astigmatizmi – dhe mund ta kenë atë së bashku me gabime të tjera thyesore: miopi ose hipermetropi.

 

 

Ndërsa të rriturit me një shkallë më të lartë astigmatizmi mund të kuptojnë se vizioni i tyre nuk është aq i mirë sa duhet, fëmijët që kanë simptoma të astigmatizmit mund të mos jenë të vetëdijshëm se kanë këtë gjendje dhe nuk kanë gjasa të ankohen për pamjen e paqartë ose të shtrembëruar. Por astigmatizmi i paspecifikuar mund të ndikojë seriozisht aftësitë e fëmijës. Dhe disa forma të astigmatizmit mund të jenë një shenjë e keratoconusit, një formim konik i korneas, i cili mund të shtrembërojë pamjen. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që fëmijët të bëjnë kontrolle të rregullta tek okulisti për të zbuluar astigmatizmin ose probleme të tjera të shikimit sa më shpejt që të jetë e mundur.

 

  • Cfarë e shkakton astigmatizmin?

Astigmatizmi është i zakonshëm. Në shumicën e rasteve, njerëzit me astigmatizëm lindin me këtë gjendje. Arsyeja pse forma e kornesë ndryshon nga personi në person është e panjohur, por gjasat e zhvillimit të astigmatizmit janë të trashëguara.

Ndonjëherë, astigmatizmi mund të zhvillohet pas një sëmundjeje të syrit, dëmtimit të syrit ose operacioni. Është një mit që astigmatizmi mund të zhvillohet ose të përkeqësohet nga leximi në dritë të ulët ose ndenia shumë afër televizionit.

 

  • Simptomat

Simptomat e astigmatizmit mund të përfshijnë vizion të paqartë ose fusha të vizionit të shtrembëruar, vështirësi në sy, dhimbje koke, mundim të syve për të parë qartë ose siklet në sy. Duke pasur këto simptoma nuk do të thotë domosdoshmërisht që keni astigmatizëm, por ato tregojnë nevojën për një vizitë të specializuar te okulisti.

 

  • Diagnoza

Mjeku juaj i syrit do të bëjë një provim gjithëpërfshirës sy dhe do të përdorë instrumente të ndryshme për të matur se si syri juaj fokusohet në dritë.

Vrazhdësia juaj vizuale do të matet, ku do t’ju kërkohet të lexoni letra në një tabelë distanca për të përcaktuar qartësinë e vizionit tuaj në distanca të caktuara. Ju gjithashtu do të keni fuqinë e fokusimit të syve tuaj të testuar me një sërë lentesh të vendosura para syve tuaj. Lakorja e kornesë tuaj do të matet me një keratometër dhe topografia e kornesë mund të përdoret për të siguruar informacion shtesë në lidhje me formën e sipërfaqes së korneasë. Me këto teste, mjeku juaj i syrit mund të diagnostikojë astigmatizmin dhe do të jetë në gjendje të përcaktojë fuqinë e syzet ose lentet e kontaktit që ju nevojitet për një vizion të qartë. Ai ose ajo do të diskutojë gjithashtu për opsionet e tjera për trajtim, siç është kirurgjia e astigmatizmit.

 

  • Trajtimi

Zakonisht, astigmatizmi i butë deri në moderim mund të korrigjohet me syze ose lentet e kontaktit.

Ndërkohë që ka qenë rasti që lentet e kontaktit për astigmatizëm mund të jenë vetëm lentet e kontaktit të ngurtë (RGPs, të quajtur edhe lente GP), kjo nuk është më e vërtetë. Tani, lentet e buta të quajtura lente kontakti torik mund të korrigjojnë astigmatizmin. Por, ndërsa lentet e butë torike mund të jenë të përshtatshme për disa, nëse keni astigmatizëm të rëndë, kontaktet e ngurtë ose syzet mund të jenë një mundësi më e mirë. Mjeku juaj i syrit do të diskutojë opsionet tuaja me lente me ju.

Për disa njerëz me astigmatizëm, kirurgjia mund të jetë një opsion për të korrigjuar vizionin, duke përfshirë LASIK. Oftalmologu juaj mund të diskutojë llojet e ndryshme të procedurave të kirurgjisë refraktive që mund të konsideroni për korrigjimin e astigmatizmit.

Leave a Comment